Ei saa polttaa puuta. Ei saa ajaa autoa. Ei saa käyttää tekoturkkia. Ei saa syödä lihaa. Ei saa ottaa lemmikkieläimiä … Lista on loputon.

Olen kai huono ihminen, koska syyllistyn kaikkiin noihin. Siitä huolimatta rakastan luontoa ja eläimiä. Teen päivittäin valintoja sen eteen, minkä näen omalta kohdaltani auttavan ympäristöä. 

Mutta. Poltan takassa puuta, koska sähkölaskut ja sähkön siirtohinnat tekevät talomme sähkölämmityksen kustannuksista turhan kalliita meidän kukkarolle. Pakon sanelema asia siis. Lisäksi, ennemmin maksan pienyrittäjälle takkapuista, kuin lisään luonnollisen monopolin Carunan voittoja. Tässä yhteiskunnalle korjattavaa, koska kaltaisiamme on paljon. 

Ajan polttomoottoriautoa, koska se on monella tapaa välttämätöntä arjessamme. Julkinen liikenne toimii parhaiten kaupungeissa, mutta emme enää asu kaupungin keskustassa. Minulla ei ole varaa sähköautoon. Eikä ole monella muullakaan.

Käytän tekoturkkia, joka on kymmenisen vuotta vanha, lämmin ja mukava. Tiedän kyllä, että tekoturkki on saastetta. Mutta sen sijaan, että olisin ostanut uuden talvitakin, käytän vanhaa ja tällä valinnalla säästän omalta osaltani ympäristöä. Nykyaikana lähes kaikissa vaatteissa on jotain ympäristölle haitallista. Siihen voi teollisuus vaikuttaa luonnonmateriaaleihin panostamalla.

Olin aikoinani kasvissyöjä, paljon ennen kuin siitä tuli ”muotia”. Tein sen siitä syystä, etten omalta osaltani halunnut vahingoittaa eläimiä. Opiskeluaikana jouduin kuitenkin ostamaan sitä ruokaa, minkä edullisesti kaupasta löysin. Pidän lihasta ja syön sitä edelleen, mutta toivon, että eläimiä kohdellaan hyvin ja ne saisivat elää lajilleen ominaista elämää, ennen kuin niistä tulee ravintoa ihmisille. 

Myös lemmikkieläinten pitäminen saastuttaa ympäristöä. En silti haluaisi elää maailmassa, jossa ei olisi lemmikeitä tai eläimiä ylipäätänsä. Miksi ihmisillä olisi oikeus päättää minkä pitää tarkoituksella kuolla sukupuuttoon? Luonnossa kaikella on tarkoituksensa. 

Silti, jatkan luonnon ja ympäristön suojelua omalla tavallani: lajittelen roskat, kierrätän, vältän turhan ostamista ja muovia, syön enemmän kasviksia – mitä milloinkin. Joskus paremmalla menestyksellä, joskus heikommalla. Ei se silti tarkoita, ettenkö minä tai muut kaltaiseni ottaisi ympäristöasioita vakavasti. 

Ihmiselämään vaan kuuluu myös se, ettei kukaan toimi aina omienkaan sääntöjensä mukaan. Sorruin eilen ostamaan alennusmyynnistä lankoja, koska harrastan käsitöitä. En olisi niitä juuri nyt tarvinnut, mutta kun halvalla sain …  ovat kuitenkin villaa, eli luonnon materiaalia.

Annetaan armoa itsellemme ja toisillemme myös ympäristöasioissa.