EU:n tulevaisuuden suunta ratkaistaan 26.5.2019, Suomelle kenties tärkeimmissä EU-vaaleissa koskaan. Kyse on suomalaisten tulevaisuudesta. Vaalien seuraukset voivat olla lähes mitä tahansa. 

Vallan uusjako on käynnissä maailman ja Euroopan politiikassa, sen vaikutuksia nähtiin myös Suomen eduskuntavaaleissa. Vastakkaiset näkemykset ovat hajottaneet Euroopan yhtenäisyyttä, Kiina haastaa sisäisesti riitaisan USA:n asemia, demokratia on kriisissä, kansainvälisestä yhteistyöstä puhumattakaan. Maltin ja tolkun linja on maailmanlaajuisesti kärsinyt tappion.

Ennusteiden mukaan mahdollisia voittajia EU-vaaleissa olisivat erilaiset ääriryhmät, mutta myös ALDE, eurooppalainen puolue, johon Keskusta kuuluu. Nyt jos koskaan tulee harkita tarkkaan, mille ryhmälle äänensä antaa. Haluammeko yhteistä hyvää ja rauhaa edistävän EU:n, vai riitaisan, hajanaisen ja itsekkäitä etuja ajavan? 

Nyt jos koskaan tulee myös mittauttaa ehdokkaiden kyvyt. Sallisitko jonkun muun ammattiryhmän edustajan kuin kirurgin suorittaa sydänleikkauksesi? Tuskin. Miksi siis äänestäisit epäpätevän henkilön päättämään sinun ja läheisiesi elämästä ja tulevaisuudesta? Lasku ja seuraukset lankeavat sinulle ja lapsillesi. 

Nyt ei ole viihdyttäjien eikä helppoheikkien aika. Kyseessä on merkityksellinen työ haastavassa tilanteessa, jonka myötä tulee valtaa ja etenkin vastuuta. Kisa ei saisi olla väylä edetä uralla, tai tapa päästä julkisuuteen. Liian kevein eväin kansainväliseen päätöksentekoon ei tulisi edes pyrkiä. 

EU-vaaleissa on kyse suurista linjoista, monimutkaisesta kokonaisuudesta. Nippelitiedot tai yhden asian liikkeet eivät tuota kestäviä tuloksia ylikansallisessa politiikassa. Pelkästään vaatimalla kukaan ei voita, yhteiseen hyvään on pyrittävä diplomatian keinoin. 

Ethän jätä näitä vaaleja muiden ratkaistavaksi? Äänestetään parhaat osaajat Eurooppaan. Vaikeina aikoina tarvitaan korkean tason kansainvälistä kokemusta ja ymmärrystä, joita ei saavuteta populistisella ääntenkalastelulla tai julkisuustempuilla. EU-vaalien tulokset tulevat tällä kertaa näkymään arjessasi enemmän kuin koskaan aiemmin. Millaisina – sen päätät sinä.