(Julkaistu Turun Sanomissa 10.9.2016)

Mahdollisuuksien tasa-arvoa koulutuksessa on se, että varallisuus ei määritä, miten pitkälle voi opiskella.

Lukiossa koulutus on ilmaista. Ilmaiseksi lukiota ei kuitenkaan käydä. Uusi opetussuunnitelma tarkoittaa lukiolaiselle uusien kirjojen hankkimista, käytetyt ovat vanhentuneita.

Tutustuin lukiota aloittavan kurssimateriaaliin. Pakollisiin hankintoihin kuuluvat muun muassa musiikin oppikirjat, yläkoulussa pärjättiin ilman niitä.

Musiikinystävänä selailin musiikinkirjaa, joka sisälsi lukuisia eri musiikintekijöitten nuotteja. Mielenkiintoinen kirja sellaiselle, joka osaa soittaa jotain instrumenttia tai harrastaa musiikkia. Muille voi tulla mieleen, onko musiikin oltava pakollinen aine lukiossa?

Oletin, että digitaaliset kirjat tulisivat opiskelijalle edullisemmaksi. Lopulta ne maksavat kuitenkin suurin piirtein saman kuin paperiset versiot. Niitä ei voi myydä eteenpäin, kuten ei myöskään tehtäväkirjoja tai kielten kirjoja, joihin on yhdistetty sekä luku- että tehtäväosat.

Oppikirja-alessa saattaa saada kirjakaupan jäsenkortilla 20 prosenttia kokonaissummasta pois. Näin kirjojen, vihkojen, kynien ym. summaksi tulee hieman vajaa 600 euroa, tässä ei kuitenkaan ole mukana kaikkia vuoden opiskeluun tarvittuja kirjoja.

Kaikkia ei tarvitse heti ostaa, tosin alennus kestää vain määrätyn ajan, joten edullisemmaksi tulee hankkia ne tämän ajan sisällä.

Tietokone pitää olla, sekä laskin. Eikä mikä tahansa laskin, vaan tietty malli ja merkki. Nettihaulla löytyi vaadittu laite ohjelmistolisensseineen, hintaan 168 euroa. Lukion tietokoneitten hinnat ovat alkaen 500 euroa.

Lisäksi vihot ja muu materiaali. Edullisin penaali maksoi kaupassa 7,95 euroa. Muuntelin summia Suomen markan aikaiseen aikaan, jolloin itse kävin lukion: karkeasti 48 markkaa pienestä kangaspalasta ja vetoketjusta.

Kokonaisuudessaan lukion käyminen maksaa keskimäärin 2500 euroa, eli noin 15 000 vanhaa markkaa. Aikamoinen hinta.

Maailma on muuttunut, tiedän, mutta päällimmäiseksi jää silti rahastuksen maku. Halvemmalla saattaa päästä, jos ehtii vertailla netissä ja kaupoissa tarjouksia.

Mietin, miten yksinhuoltaja tai työtön huoltaja kykenee suoriutumaan kustannuksista. Jääkö joku nuori ilmaisen lukiokoulutuksen ulkopuolelle, koska oppikirjoihin, tietokoneeseen tai laskimeen ei ole varaa?

Lukio on edelleen väylä korkeakouluopintoihin. Käsi sydämelle, kuinka moni meistä korkeasti koulutetuista olisi tänä päivänä korkeasti koulutettu, jos lukion käyminen olisi aikoinaan maksanut yhtä paljon?

Yhteiskunta kulkee väärää tietä ja taaksepäin, jos huoltajan kukkaron paksuus määrittää nuoren koulutus- ja ammatinvalinnat. Lukio ei saa olla hyvin toimeentulevien etuoikeus.