Työpaikan perässä takaisin kotikulmille

Julkaistu kaarinanuutiset.fi 16.10.2014:

Jokainen yleensä tietää jonkun, joka on joutunut muuttamaan työpaikan perässä pois Varsinais-Suomesta. Perinteisesti on muutettu Helsingin seudulle, nykyään myös ulkomaille. Jotkut matkustavat päivittäin tunteja koti- ja työpaikkakuntansa väliä. Jos puolisolla on työpaikka, lapsilla koulut tai hoitopaikat kavereineen kotiseudulla, ei ole yksinkertaista koko perheen lähteä uuteen ympäristöön, pois sukulaisten sekä tuttavien läheisyydestä ja turvaverkostosta. Toiset muuttavat pienempiin ja kalliimpiin asuntoihin pääkaupunkiseudulle. Joistain tulee työttömiä, jotkut ryhtyvät yrittäjiksi, toiset taas pakkoyrittäjiksi, sillä yrittäminen ei ole kaikkien juttu.

 

Miksei työtä voi löytää kotikulmilta, Varsinais-Suomesta?

Viimeisimpien tilastojen mukaan Varsinais-Suomessa työttömyys on kasvanut ja Uudellamaalla enemmän kuin muualla Suomessa. Helsingin seutu ei enää kykene tarjoamaan työpaikkoja, ne on löydettävä muualta. Yliopistokaupunki Turku houkuttaa opiskelijoita, mutta työpaikkatarjonta korkeasti koulutetuille on Turun seudulla heikkoa. Aivovienti on arkea, kykyjen ja taitojen menetystä meiltä muualle.

Varsinaissuomalaisista kansanedustajista enemmistö kuuluu puolueisiin, jotka ovat keskittämispolitiikan kannattajia. Puolueista keskustan linja on erilainen, se puhuu hajautetun asumisen ja työn puolesta. Keskustan mukaan kehäkolmosen, ja yleensäkin isojen kaupunkien ulkopuolella, tulisi olla mahdollisuus elää ja ansaita elantonsa. Keskustalaisia yhteensä 17:sta varsinaissuomalaisesta kansanedustajasta on vain kaksi. Siis kaksi.

Kun kunnista siirretään palveluja pois keskuskaupunkeihin, se tarkoittaa myös työpaikkojen häviämistä pienemmiltä paikkakunnilta. Työpaikkojen häviäminen ilmiönä ruokkii itse itseään, ellei sen nujertamiseksi tehdä jotain.

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä syntyy eniten työpaikkoja. On nähtävä kaupunkikeskusten ulkopuolelle, millaisia yrittäjyyden mahdollisuuksia ja vahvuuksia löytyy eri alueilta. Biotalouden erilaisia muotoja, hajautettua ja vihreää energiaa, erikoistunutta viljelyä, maaseutuyrittämistä, erikoisliikkeitä. Teknologiayritys tai start up voi yhtä hyvin toimia pikkukunnassa kuin kaupungissa.

Ei ole pakko muuttaa työpaikan perässä ahtaisiin, kalliihin kaupunkiasuntoihin, kunhan politiikkaa muutetaan hajautetulle asumiselle ja työnteolle suosiollisemmaksi.

 

Annina Ruottu FT, VTM (kesk)‹