Ruokakassien jakelu vähävaraisille pian mahdotonta

(Julkaistu Turun Sanomissa 25.4.2014)

Alkuvuodesta 2014 kirjoitin Turun Sanomiin yleisökirjoituksen (TS 26.1.). Turun Sanomissa julkaistiin myös 29.1. artikkeli Turun A-killan ja valtion Senaattikiinteistöjen välisestä ongelmasta koskien Jokituvan piha-aluetta. Senaattikiinteistöt halusi rakentaa lisää parkkipaikkoja omistamalleen alueelle, mikä olisi tarkoittanut A-killan ruokakassijakelun loppumista. Julkisuuden myötä jutun osapuolet pääsivät neuvottelupöydän ääreen ja solmivat molempia sillä hetkellä tyydyttävän suullisen sopimuksen.

Pari viikkoa sopimuksen jälkeen A-killalle saapui viesti, jossa kerrottiin neuvottelutuloksen muuttuneen. Suunnitellut parkkipaikat (18 kpl) toteutettaisiin toukokuun 2014 alkuun mennessä siten, että ruokakassien jakelu kävisi sittenkin mahdottomaksi. A-killan tarvitsema pihatila ruoan tuontiin, lastaukseen ja jakamiseen supistuisi huomattavasti. Tilaan ei mahtuisi pelastustietä, mikä on turvallisuuden kannalta ehdotonta. Jonossa on noin 150 ihmistä kerrallaan, maanantaisin ja perjantaisin.

IMG_0913

A-killalle annettiin mahdollisuus vuokrata tarvitsemansa lisätila parkkipaikkojen hintojen mukaan: 35 e/kk +alv parkkipaikkaa kohden. Käydyissä neuvotteluissa ei puhuttu konttipaikkojen vuokrista, nyt ne oli yksipuolisesti lisätty sopimukseen. Aiemmin maksuksi oli riittänyt, että kilta huolehtii pihan siistinä pysymisestä. Nyt kontit tarvitsevat myös rakennusluvan, ja lasku lähetetään A-killalle.

A-killalla ei ole varallisuutta näin korkeisiin kustannuksiin. Työntekijät tekevät vapaaehtoistyötä ilman palkkaa. Kilta rahoittaa toimintansa jäsenmaksuilla ja kirpputorituloilla. Turun kaupunki avustaa osaksi toimintaa, tosin tämäkin summa on pienentynyt.

A-kilta antaa henkisen tuen ja avun lisäksi ruoka-apua muun muassa sosiaalikeskuksen asiakkaille, joten A-killan toiminta hyödyttää kaupungin budjettia, puhumattakaan ihmisten hädän helpottamisesta. Kukaan ei huvikseen jonota ruokakassijonossa. Nälkä ja köyhyys ovat tämän päivän todellisuutta Suomessa. Vastapainoksi tarvitaan konkreettista apua ja inhimillisyyttä, jota A-kilta asiakkailleen tarjoaa.

Senaattikiinteistöjen vartiointifirma käy päivittäin alueella tarkistamassa, onko killassa asioiva tai sen työntekijä kenties parkkeerannut autonsa jo rakennetuille parkkipaikoille. Jos näin on, paikalle ilmaantuu julkinen pysäköinninvalvoja sakkolappunsa kanssa.

Merkillisintä on, että samalla kun Senaattikiinteistöt raivaa lisää parkkipaikkoja A-kiltalaisten jalkojen alta, alueen parkkipaikat ammottavat tyhjyyttään. Sama tyhjyys ammottaa Senaattikiinteistöjen omistamalla viereisellä tontilla.

Onko kohtuullisen ratkaisun löytyminen enemmän tahdosta kuin parkkipaikkojen lisäyksen todellisesta tarpeesta kiinni?

Annina Ruottu, Liedon kunnanvaltuutettu