Itsenäisyys, puolueettomuus ja omavaraisuus

 

Millaista logiikkaa kaksi viimeistä kokoomusjohtoista hallitusta ovat käyttäneet päätöksenteossaan? Ensin tuhlattiin aikaa ja rahaa surullisen kuuluisiin hankkeisiin, kuten kuntien pakkoliitoksiin. Sitten sotkeuduttiin suurvaltojen valtataisteluihin oikein olan takaa. Harkittu, pitkään rakennettu ja käytännössä hyväksi todettu diplomatian ja puolueettomuuden perinne ei olekaan enää arvossaan. Pääministerin johdolla uudistetaan milloin mitäkin. Aika usein vanha hyväksi todettu on kuitenkin parempi kuin pussillinen uusia.

Euroopan edut ovat nousseet Suomen ja suomalaisten etujen yläpuolelle. Kansaa pelotellaan joko aiheesta tai aiheettomasti Venäjän uhalla, samalla kun markkinoidaan Naton roolia Suomen itsenäisyyden pelastajana. Itään naapurisuhteemme huononevat, mutta amerikkalaisten kanssa vedetään yhtä köyttä: länsi hyvä, itä huono. Totuus ei kuitenkaan ole mustavalkoista, vaan harmaan eri sävyjä. Ilman takeita Kokoomuksen mielestä USA:n ja EU:n välinen vapaakauppasopimus on pelastus lähes kaikkeen, sen vakavia riskejä ei myönnetä. Viimeisempänä hallituksen varsin erikoisen logiikan osoituksena Fennovoiman laitoshanke. Tällä kertaa kumarretaankin idän suuntaan.

Maamme kaipaa kipeästi työpaikkoja. Ponnistuksia tulisi kohdentaa kaikin mahdollisin tavoin omavaraisuuttamme kasvattavien, uusiutuvien vihreiden energiamuotojen kehittämiseen, hajautetusti ympäri Suomea. Elinkeinoministeri Vapaavuori (kok.) esittää hallitukselle kuitenkin kalliin, Fennovoiman ydinreaktorihankkeen luvan myöntämistä. Yhteistyökumppanina olisi venäläinen Rosatom, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomi lisää riippuvuuttaan Venäjästä. Rakentamisluvan saamisen ehdoksi Vapaavuori ilmoitti vaatimuksen vähintään 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta. Kotimaiseksi hän laskee koko EU- ja ETA-alueen.

Eikö kotimaisuus tarkoitakaan enää suomalaisuutta? Näyttää siltä, ettei Stubbin hallitus kykene järkevään, suomalaisten etuja puolustavaan, loogiseen päätöksentekoon. Puolueettomuus, itsenäisyys ja omavaraisuus ovat jykeviä peruspilareita Suomelle. Kenen riveissä Stubbin hallitus lopultakin seisoo ja miksi?

Annina Ruottu

Kansanedustajaehdokas (kesk)

Varsinais-Suomi