TTIP – Suomalaisen ruokatuotannon lopullinen alasajo?

Osallistuin 3.3. ulkoministeriön (UM) järjestämään keskustelutilaisuuteen aiheesta EU:n ja Yhdysvaltain välisten vapaakauppaneuvottelujen (TTIP) investointisuoja ja välimiesmenettely (ISDS).

Odotin vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan, mutta panelisteista ainoastaan professori Koskenniemi toi esiin investointisuojan mahdolliset riskit. TTIP:n vastustus kansalaisten keskuudessa on voimakasta ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvaltoja. Syystäkin.

Vaikka vapaakauppa ideana on hyvä asia, etenkin investointisuoja arveluttaa. Se antaa monikansallisille suuryrityksille mahdollisuuden haastaa valtio kansainväliseen välimiesoikeuteen, jos yritys kokee voitonsaantimahdollisuutensa heikentyneen valtion toimien takia. Välimiesoikeus koostuu kolmesta henkilöstä, joilla on oikeus päättää koko kansakuntaa koskevista asioista. Korvausten maksu lankeaisi kansalaisten maksettavaksi. Täten investointisuoja asettaa suuryritysten edut kansalaisten etujen edelle ja heikentää kansallista demokratiaa sekä itsemääräämisoikeutta.

Mahdollinen sopimus koskettaa jokaista suomalaista, mutta suurin osa kansalaisista ei tiedä, miten isosta asiasta on kyse.

EU:n ympäristöministerit ovat availleet ovia Monsanton kaltaisille suuryrityksille, joiden päämääränä on hallita maailman ruokavaroja alkusiemenistä tuotteen jakeluun saakka. Monikansallisten suuryritysten lobbarit ovat avoimesti tuoneet esiin päämääränsä: pohjoisella pallonpuoliskolla ei tarvita omaa ruokatuotantoa.

Realismi on kaukana väitteestä, että suomalainen ruoantuottaja kykenisi kilpailemaan monikansallisten suuryritysten kanssa. ”Suosi Suomalaista” ei sovi globaalien jättiläisten suunnitelmiin. Iso raha ja valta keskittyvät yhä enemmän niille, pienet ja keskisuuret pelataan pois tieltä.

Mielestäni Suomelle on tärkeää säilyttää mahdollisemman vahva ruoka- ja energiaomavaraisuus, sillä riippuvuus elintärkeillä sektoreilla on uhkapeliä. Suomalaisilla tulee olla jatkossakin mahdollisuus kotimaiseen, puhtaaseen lähiruokaan – geenimuunnellun, klooripestyn tai muun kemikaalituontimoskan sijaan.

UM:n keskusteluissa yllätti se, miten kevyesti suomalaisten itsemääräämisoikeudesta ollaan luopumassa, hintaan mihin hyvänsä. Onko TTIP se lopullinen niitti suomalaisen ruokatuotannon alasajossa?

Annina Ruottu

FT, Liedon kunnanvaltuutettu,

Kansanedustajaehdokas (kesk)